Άιντε: Υπάρχει μια ευκαιρία για την λύση του Κυπριακού

Άιντε: Υπάρχει μια ευκαιρία για την λύση του Κυπριακού

Τη θέση ότι υπάρχει μία ευκαιρία για επίτευξη λύσης στην Κύπρο, που δεν πρέπει να χαθεί, διατύπωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ειδικότερα, ο κ.Άιντε προανήγγειλε ότι «ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι πολύ αρνητική για την Κύπρο, τους Κυπρίους και την ευρύτερη περιοχή. Η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο σηματοδοτεί «μια κεντρική αλλαγή στη διαδικασία».

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ επεσήμανε πως οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ενδιαφερόμενο μέρος και παρατηρητής, προσέρχονται με ισχυρή δέσμευση για να βρουν λύσεις και δεν θέλουν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα. Σχετικά με την εμπλοκή του γ.γ. του ΟΗΕ, ο κ. Άιντε διευκρίνισε πως «και ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και ο προκάτοχός του Μπαν Κι-Μουν επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον στο Κυπριακό και το εξέφρασε σθεναρά, όταν μίλησε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης, παρακολουθεί δε στενά τη διαδικασία».

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τον γ.γ, και ότι του έχει μιλήσει αρκετές φορές και θα συναντηθεί μαζί του ξανά σήμερα. Όσον αφορά στο πόσο θα διαρκέσει αυτή η “ανοιχτού τέλους” διαδικασία, ο κ. Άιντε, αφού ανέφερε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο δεν είναι εξαιρετικά μακρύ, συμπλήρωσε ότι «αν τεθεί μία ημερομηνία και δεν υπάρξει μέχρι τότε διευθέτηση, όλοι θα μιλήσουν για αποτυχία και θα σκεφτούν εναλλακτικές επιλογές που θα είναι δυσάρεστες».

NO COMMENTS

Leave a Reply