«Θρίλερ» με τις ΗΠΑ για τις ελληνικές ταυτότητες

«Θρίλερ» με τις ΗΠΑ για τις ελληνικές ταυτότητες

Με επαναφορά της βίζας απειλούν οι Αμερικανοί την ελληνική πλευρά αν μέσα στους επόμενους μήνες δεν προχωρήσει στην αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέες. Οι συγκεκριμένες θα έχουν τη μορφή πιστωτικής κάρτας με τσιπάκι βιομετρικών χαρακτηριστικών (δακτυλικό αποτύπωμα και φωτογραφία αρχικά). H Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει προβεί στην έκδοση ταυτοτήτων με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

Αλλά το πόρισμα των δύο επιτροπών περί των νέων ταυτοτήτων παραμένει στα υπουργικά συρτάρια από το καλοκαίρι του 2016. Kαι φαίνεται πως ο λόγος που καθυστερούν είναι το κόστος για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων το οποίο ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ και δεν μπορεί να καλύψει το Δημόσιο. Έτσι, πρέπει ο πολίτης να επιβαρυνθεί της έκδοσης δίνοντας τουλάχιστον 10 ευρώ.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», όλη αυτή καθυστέρηση προκαλεί τριβές με τους αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι πιέζουν τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ετήσιας αξιολόγησης του προγράμματος θεώρησης βίζας (Visa Waiver Program). Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναμένεται να έχει συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο για το ίδιο θέμα που δυστυχώς βάζει στο τραπέζι του διαλόγου την επαναφορά της βίζας για ταξίδια ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ.

NO COMMENTS

Leave a Reply