Επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη η κλεμμένη σαρκοφάγος

Επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη η κλεμμένη σαρκοφάγος

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, θα παραλάβει σήμερα σε ειδική τελετή στο γραφείο του περιφερειακού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, το μεγάλο τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου που είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας. Παρών στην παράδοση θα είναι και ο αναπληρωτής περιφερειακός εισαγγελέας, συνταγματάρχης Μάθιου Μπογδάνος, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής και ασχολείται με την προστασία των αρχαιοτήτων από τον πόλεμο του Ιράκ. Το μαρμάρινο αρχαίο με την εξαιρετική παράσταση ανακάλυψε σε γκαλερί της Νέας Υόρκης, όπου προσφερόταν προς πώληση, ο Ελληνας αρχαιολόγος και ερευνητής δρ Χρήστος Τσιρογιάννης. Ο δρ Τσιρογιάννης ενημέρωσε αμέσως όλες τις αρμόδιες διωκτικές αρχές σε ΗΠΑ και Ελλάδα ότι το αρχαίο είχε περάσει από τον αρχαιοκάπηλο Μπεκίνα.

Η σαρκοφάγος εντοπίστηκε στην γκαλερί «Royal-Athena Galleries», ιδιοκτησίας του Jerome Eisenberg. Η σαρκοφάγος αναπαριστά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων και το συγκεκριμένο τμήμα της εμφανίζεται επίσης σε τέσσερις φωτογραφίες τύπου Polaroid και αναφέρεται σε τρία χειρόγραφα σημειώματα, όλα προερχόμενα από το κατασχεμένο το 2001 (από τις ιταλικές και ελβετικές αρχές) αρχείο Μπεκίνα. Στην κατάσχεση του αρχείου έχουν προβεί οι ιταλικές και ελβετικές αρχές, μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε «γκρίζα» ζώνη της Γενεύης. Οπως σημειώνει ο δρ Τσιρογιάννης, «ο Μπεκίνα έχει ήδη καταδικαστεί, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, για αποδοχή και διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης (αρχαιοτήτων), ενώ δεκάδες αρχαιότητες που απεικονίζονται στο αρχείο του έχουν ήδη ταυτιστεί και επαναπατριστεί στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα (π.χ. το χρυσό μακεδονικό στεφάνι που επαναπατρίστηκε από το μουσείο Getty το 2007, υπόθεση της μαρμάρινης κεφαλής Ερμού που επαναπατρίστηκε το 2015)».

Εκκρεμούν και άλλοι επαναπατρισμοί, σύμφωνα με ταυτίσεις που έχει κάνει ο αρχαιολόγος και ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σύμφωνα με την παρουσίαση του αντικειμένου από την γκαλερί Royal-Athena Galleries, το τμήμα της σαρκοφάγου είχε κατηγοριοποιηθεί από τον ειδικό στις ρωμαϊκές σαρκοφάγους δόκτορα Κοχ ως προερχόμενο από σαρκοφάγο εργαστηρίου που έχει δημιουργήσει και άλλη σαρκοφάγο, η οποία σήμερα εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Νέας Υόρκης προχώρησαν στην κατάσχεση αρχαίου και τώρα ήρθε η ώρα της επιστροφής στην πατρίδα. Η γκαλερί «Royal-Athena Galleries» έχει αναμειχθεί στην πώληση παράνομων αρχαιοτήτων, όπως π.χ. στην πώληση αγγείων προερχόμενων από τη μεγάλη κλοπή του μουσείου της Κορίνθου το 1990. Επίσης, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Jerome Eisenberg, έχει αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ιταλία αρχαιότητες που απεικονίζονται στα κατασχεμένα αρχεία Medici και Becchina.

NO COMMENTS

Leave a Reply