Μήνυμα των ΗΠΑ για το Κυπριακό: Μοναδική ευκαιρία για λύση

Μήνυμα των ΗΠΑ για το Κυπριακό: Μοναδική ευκαιρία για λύση

Μήνυμα ότι “υπάρχει μοναδική ευκαιρία για λύση του κυπριακού», έστειλε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σε Ουκρανία- Τουρκία στις 9-10 Ιουλίου. Σε τηλεφωνική ενημέρωση δημοσιογράφων από υψηλόβαθμο στέλεχος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της επίσκεψης Τίλερσον σε Κίεβο και Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα ερωτηθείς αν θα εγείρει ο κ. Τίλερσον το Κυπριακό και πιο είναι το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης, εν όψει και των συνεχιζόμενων συνομιλιών στην Ελβετία απάντησε:

“Οι διαπραγματεύσεις είναι εν εξελίξει και δεν θα σχολιάσω την πορεία τους. Το ευρύτερο μήνυμα μας προς όλες τις πλευρές είναι ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό, η οποία να πληροί τους μακροχρόνιους στόχους στους οποίους όλοι έχουν συμφωνήσει για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το μήνυμα μας προς όλες τις πλευρές είναι δημιουργικότητα, ευελιξία και διατήρηση της διαδικασίας καθοδηγούμενης από τους Κυπρίους. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διαδικασία που θα αποσυμφορίσει μια δυναμική για το καλό όλων των κατοίκων του νησιού. Αυτό θα ήταν το μήνυμα του ΥπΕξ Τίλερσον”.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι ο κ. Τίλερσον στις επαφές με την τουρκική ηγεσία «θα υπογραμμίσει τη σημασία της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, το ρόλο – κλειδί που διαδραματίζει ως μέλος του Συνασπισμού και την σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

NO COMMENTS

Leave a Reply