Αναστασιάδης: Επίσκεψη στη Μόσχα μετά από πρόσκληση Λαβρόφ

Αναστασιάδης: Επίσκεψη στη Μόσχα μετά από πρόσκληση Λαβρόφ

Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις κυριάρχισαν στις επαφές που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Κίνας και της Ελλάδας, καθώς και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Φατάχ αλ-Σίσι. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στη συνάντηση με τους υπουργούς της Ρωσίας και της Κίνας, τούς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχιστούν οι συνομιλίες, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τις δύο χώρες για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρούν στο Κυπριακό και έκανε αποδεκτή πρόσκληση που του απηύθυνε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφτεί τη Μόσχα. Ο ανταποκριτής μας μετέδωσε ότι στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος με τον αιγύπτιο ομόλογό του συζητήθηκαν το Κυπριακό και τα ενεργειακά και επιβεβαιώθηκε η πραγματοποίηση της επίσκεψης του Φατάχ Αλ-Σίσι στη Λευκωσία σύντομα.

Στη συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και έγινε συντονισμός ενόψει των επαφών που πραγματοποιούν με ηγέτες στη Νέα Υόρκη. Ερωτηθείς αν υπάρχουν παρεξηγήσεις αναφορικά με το έγγραφο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ακολούθως ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες και αργότερα θα παρευρεθεί σε δεξίωση του αμερικανού προέδρου.

NO COMMENTS

Leave a Reply