Συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα στον Λευκό Οίκο

Συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα στον Λευκό Οίκο

Στον Λευκό Οίκο έφτασε στις 19:00 ώρα Ελλάδος (12:00 ώρα Ουάσινγκτον) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντησή του με τον Ντοναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχτηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό έξω από τον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια οι δύο πολιτικοί κατευθύνθηκαν προς το Οβάλ Γραφείο. Στις δηλώσεις του μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι είναι τιμή για αυτόν να φιλοξενεί τον Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. «Η Ελλάδα έχει κάνει σκληρό δρόμο» είπε ο κ. Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Συνεργαζόμαστε σε μία σειρά από τομείς και για την αναβάθμιση των F-16. Θα συζητήσουμε για επιπλέον τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς». «Τα πάμε υπέροχα με την Ελλάδα. Έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις με την Ελλάδα. Είμαστε φίλοι και σύμμαχοι» είπε παράλληλα ο κ. Τραμπ.

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την φιλοξενία και την πρόσκληση στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Εκανε δε, λόγο για μια σημαντική συγκυρία για τη συνεργασία των δύο χωρών. «Είναι σημαντική στιγμή για την στρατηγική μας συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και πάντα ήταν αξιότιμος εταίρος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Αξίες ελευθερίας και Δημοκρατίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ».

Σε έναν δεύτερο σύντομο διάλογο στον Λευκό Οίκο, την ώρα που οι δύο ηγέτες έμπαιναν στο χώρο του γεύματος εργασίας, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «Είμαστε μαζι σας. Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά σε μικρό χρονικό διάστημα. Σας συγχαίρω . Εχουμε πολλούς Έλληνες εδώ. Ο τουρισμός πάει πολύ καλά,. Η Ελλάδα είναι όμορφη χωρά. Είμαστε μαζί σας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας, και η συγκυρία είναι πολύ καλή για να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία των δύο χωρών, γιατί έχουν κοινά συμφέροντα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ελληνική ομογένεια και το ρόλο που διαδραματίζει στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά την τετ-α-τετ συνάντηση των δύο πολιτικών, διήρκεσε περίπου 20 λεπτά, ακολουθούν αυτή την ώρα διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

NO COMMENTS

Leave a Reply