Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Φοβόμαστε ότι ο Κουφοντίνας δεν θα επιστρέψει στη φυλακή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Φοβόμαστε ότι ο Κουφοντίνας δεν θα επιστρέψει στη φυλακή

Διπλωματικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της διήμερης άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να εκφράζει «πρωτοφανή ανησυχία» και να καταδικάζει την απόφαση να επιτραπεί στον καταδικασμένο τρομοκράτη να βγει από τη φυλακή για 48 ώρες. Mάλιστα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε και φόβους ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα επιστρέψει στη φυλακή.

«Κάτι συνέβη σήμερα στην Ελλάδα που μας προκάλεσε πρωτοφανή ανησυχία. Και αυτό είναι ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδό του από τη φυλακή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Εχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ» είπε η Χέδερ Νάουερτ , και συμπλήρωσε: «Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την υπόθεση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση». Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος τόνισε ότι ορισμένα μέλη της 17 Νοέμβρη που είχαν βγει με άδεια στο παρελθόν στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. «Προφανώς έχουμε ανησυχία για αυτό».

Ακολούθησε η εξής ερώτηση από Αμερικανό δημοσιογράφο: «Για να καταλάβουμε, αφέθηκε ελεύθερος μόνο για δύο μέρες και μετά θα γυρίσει πίσω;». Η εκπρόσωπος απάντησε: «Έτσι έχουμε καταλάβει, αλλά με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες που έχουμε, ανησυχούμε ότι δεν θα γυρίσει πίσω». Νωρίτερα, την ενόχλησή τους είχαν εκφράσει και οι πρέσβεις ΗΠΑ και Βρετανίας, με τον Αμερικανό Τζέφρι Πάιατ να λέει ότι η απόφαση ατιμάζει τη μνήμη των νεκρών και την Βρετανίδα Κέιτ Σμιθ να κάνει λόγο για βαθιά απογοήτευση.

«Ενώνω τη φωνή μου με άλλες ανά την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα για την απογοητευτική απόφαση της άδειας ενός καταδικασμένου τρομοκράτη, δολοφόνου και ηγέτη της 17 Νοέμβρη» έγραψε στο twitter ο Τζέφρι Πάιατ, και συμπλήρωσε: «Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στους ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς αλλά η σημερινή άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους».

Λίγη ώρα αργότερα, η κ. Σμιθ έγραψε: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων». Το tweet της συνοδεύεται από πλακέτα για τον στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς, που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη.

NO COMMENTS

Leave a Reply