«Θαυματουργό» ελαιόλαδο από την Κέρκυρα κατά του Αλτσχάιμερ

«Θαυματουργό» ελαιόλαδο από την Κέρκυρα κατά του Αλτσχάιμερ

Μπορεί το ελαιόλαδο από την Κέρκυρα να σταματήσει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ; Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει μια πρωτοποριακή έρευνα που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Λουιζιάνας με επικεφαλής την καθηγήτρια Αμάλ Καντούμι κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας καθημερινά στη διατροφή τους το ελαιόλαδο παραγωγής της οικογένειας Δαφνή από τον Αγιο Ματθαίο της Κέρκυρας, από την ιθαγενή ελληνική ποικιλία λιανολιά Κερκύρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο «Journal of Nutritional Biochemistry», ανοίγει ο δρόμος ώστε να ονομαστεί το ελαιόλαδο «ιατρικό τρόφιμο».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματόζωα τα οποία εμφανίζουν νόσο Αλτσχάιμερ μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Όπως εξηγούν οι Αμερικανοί ερευνητές, η δόση ελαιολάδου που χορηγήθηκε στα πειραματόζωα αντιστοιχούσε στη μέση κατανάλωση του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή σε περίπου 40-50 γραμμάρια την ημέρα. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: τα πειραματόζωα που λάμβαναν είτε μόνο ελαιόλαδο είτε ελαιόλαδο σε συνδυασμό με το φάρμακο Donepezil, το οποίο καταπολεμά τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν εμφάνισαν σχεδόν κανένα σύμπτωμα της νόσου. Η έρευνα συνεχίζεται και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή: espresso

NO COMMENTS

Leave a Reply