Ομογενής, ανακάλυψε νέα μέθοδο εντοπισμού της ραδιενέργειας

Ομογενής, ανακάλυψε νέα μέθοδο εντοπισμού της ραδιενέργειας

Ο ομογενής επιστήμονας, Μερκούριος Κανατζίδης και η ομάδα του από το Northwestern University, ανακάλυψαν μία νέα μέθοδο εντοπισμού ραδιενεργούς ακτινοβολίας, η οποία είναι πολύ πιο φθηνή σε σχέση με τις υπάρχουσες στην αγορά.

Οι επιστήμονες, ανακάλυψαν ένα υλικό (cesium lead bromide) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια συσκευή που ανιχνεύει ακτίνες Γ, αδύναμα σήματα που εκπέμπονται από πυρηνικά υλικά και μπορεί εύκολα να ταυτοποιήσει ξεχωριστά ραδιενεργά ισότοπα.

Στις χρήσεις της νέας συσκευής, περιλαμβάνονται ανιχνευτές πιο εκτεταμένων δυνατοτήτων -συμπεριλαμβανομένων χειροκίνητων- για πυρηνικά όπλα και υλικά καθώς και για εφαρμογές στη Βιοϊατρική, την Αστρονομία και τη Φασματοσκοπία.

«Οι κυβερνήσεις ανά τον Κόσμο, επιθυμούν έναν γρήγορο και χαμηλού κόστους τρόπο για τον εντοπισμό των ακτίνων Γ και της πυρηνικής ακτινοβολίας, με σκοπό την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ενεργειών», ανέφερε ο κ. Κανατζίδης. «Αυτό, έχει αποτελέσει ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα για να επιλύσουν οι επιστήμονες. Πλέον, έχουμε μια συναρπαστική νέα συσκευή ημιαγωγών, της οποίας η κατασκευή είναι χαμηλού κόστους και μπορεί να λειτουργεί καλά σε θερμοκρασία δωματίου», πρόσθεσε.

Ο κ. Κανατζίδης, είναι καθηγητής Χημείας στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του Weinberg, ενώ είναι διορισμένος και στο κυβερνητικό εργαστήριο «Argonne». Ο ίδιος είναι γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος το 1979 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα το 1984.

NO COMMENTS

Leave a Reply