Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο έλληνας Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσημης συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μίας συνάντησης που θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας από διπλωματικής σκοπιάς, δεδομένου ότι πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία κρίσιμη για τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη σκιά της αμερικανο-ιρανικής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του υποδέχθηκαν στα σκαλιά του Λευκού Οίκου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του και στη συνέχεια τους οδήγησαν στο εσωτερικό όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η κατ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. H επίσκεψη του Έλληνας Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πραγματοποιεί σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο τους κάτι που τόνισε και ο Λευκός Οίκος σε μια άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ταυτόχρονα όμως η συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο και οι συνομιλίες των δύο πλευρών διεξάγονται σε μια περίοδο όπου η νοτιοανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σε διαρκή ένταση τόσο εξ αιτίας της προκλητικότητας που επιδεικνύει η Τουρκική πλευρά όσο και λόγω των τελευταίων εξελίξεων στις σχέσεις ΗΠΑ Ιράν μετά το χτύπημα που προκάλεσε το θάνατο του Σουλειμανί, εκ των κεντρικών στελεχών της Ιρανικής κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου έχοντας στη φαρέτρα του συγκεκριμένα «όπλα» όπως η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο αμυντικός τομέας άλλωστε θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των αντιπροσωπειών αφού θα συζητηθεί και το θέμα των F35 αλλά και το ενδεχόμενος συμπαραγωγής drones. Σημαντική άλλωστε θεωρείται και η συμφωνία για τον αγωγό EastMed έργο που ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία αλλά και στη διέξοδο που δημιουργεί για το Ισραήλ προς τη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η αμερικανική πλευρά έχει καταδικάσει επισήμως και την τουρκική προκλητικότητα και κυρίως τη συμφωνία με τη Λιβύη.

NO COMMENTS

Leave a Reply